Hälsovägledare (& moralgubben) Mió

I projektet ”5:1” dvs. fem dagars intensiv hälsa/ två dagars sus och dus, med inriktning på att bli hälsosammare och starkare – så har jag insett att det faktiskt ÄR en kraft-ansträngning. Det finns dagar då gymet inte alls lockar men då jag ändå traskar dit (det blir alltid kul då jag väl är där) Det kostar tid och pengar att leva sunt, ja bara att köpa ekoprodukter/ närodlat till våra måltider är kostsamt. I slutändan så är mitt personliga projekt värt sina slantar, sin tid och jag ser det som en investering i mitt åldrande. Ja om jag kan bibehålla min fysik och hälsa längre och på så sätt leva lite friskare och stabilare här framöver så är jag nöjd med min plan. Sedan har jag ju min helg-frizon att plana ut i, men det ena ger det andra och där har jag även testat på tex. linschips, samt skippat godisskålen. Kanske just för att jag börjat investera i friskhet så har ohälsan börjat sticka mig i ögonen. Socker-fällan är ett faktum (läsk, nutella, kalaspuffar, nyponsoppa osv.) och precis som i USA så har vi nu lavinartat börjar få många som utvecklar diabetes typ 2. Vill man verkligen irritera mig så tar vi upp det här med rökning. När jag flög sist till Oslo så hamnade jag bredvid en man som luktade så mycket cigg att jag var tvungen att mun-andas genom min tröja. Alla förväntar sig att du ska vara parfymfri i offentliga lokaler och på ett flyg, men jag har inte sett några ord om att inte lukta askkopp! Bu.
Det fanns en tid då läkare rekommenderade rökning (givetvis uppköpta) och 50-tals bilden av en lycklig mor i köket (då hon inte poserade med en käck dammsugare) och en far som chillade i vardagsrummet med en öl/ drink/ cigarr/ cigg/ känner vi nog alla igen. Men visst vet vi nu alla att det är farligt och att rökning är en usel investering i tid och pengar då utdelningen blir en sjukare och instabilare framtid? Ja visst kan vi bättre nu? I mitt fb flöde dyker en nutida annons upp med en snyggt foto av en väldressad ung cigarrbolmande man med texten ”Life is about kicking ass, not kissing it” Jag skriver (håller jag på att bli en grinig gammal gubbe?) en kommentar ”Och det gör man genom… att röka?” Butiken svarar ”Vi tycker att det är upp till var och en själv att bestämma. Vi gillar hur den fantastiskt duktiga fotografen lyckats fånga en skön känsla på bild. Men lägger ingen värdering i själva rökningen hos individuella personer” Nej jag kan ju inte kräva hälsosamma förebilder/ annonser men jag kan önska och ifrågasätta. Och eftersom JAG lägger en värdering i det så väljer jag bort den affären för jag vill inte bidra till ohälsa draperat med ett föråldrat cigarr-reklam-romantiskt filter. Jag vill att mina barn och barnbarn ska inspireras av sunda kroppsideal och av sunda vanor, jag vill att de ska leva länge och få vara friska. Se så, gör en skiss nu på du kan investera i din framtid, ja det är aldrig för sent att korrigera färdriktning. Det är ett fantastiskt men kort liv vi fått som gåva – så lev det väl. Amen. Och. Läs/ lyssna på det här!

1 reaktion på ”Hälsovägledare (& moralgubben) Mió

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.