Bra & dåliga tider

Städer förändras, kommersen likaså. Man kanske inte märker det så påtagligt i sin egen varje-dag-stad, men eftersom jag spenderar 25% av mitt liv i Frankrike så ser jag affärer/ trender komma och gå liksom tydligare här i min andra-stad. 

Då vi först flyttade hit till Nice för nio år sedan så hade i princip varje kvarter sin egen florist. Färdig-bundna buketter stod uppradade i fönstren och folk köpte med sig en bukett hem eller på väg till någon bekant. De är borta nu och jag vet inte varför. Det finns absolut blomsteraffärer kvar men inte lika många som förr. Blev ekonomin tuffare och folk skar ner på snittblommor?

E-cigarett-affärerna övertog snabbt de tomma blomsterlokalerna bara för att existera i ett år innan de också försvann. Faktum är att även om fransmännen röker mycket mer än svenskarna så minskar även rökningen här. Halleluja! 

Ekobutikerna tog över och glad i hågen så shoppar jag fortfarande hälsosam mat lite här och var. De har ingen plastsortering här i Nice, men varje onsdag så får man efter 19.00 ställa ut påsar på gatan med plast så kommer de att samlas upp. Det är nu måndag och jag har lite panik över hur mycket plast vi egentligen gör av med. Två fulla påsar står och väntar på onsdags-frälsningen. 

Den senaste trenden är (lite senare än i Sverige): Träning. Det har dykt upp tre nya spinning-hallar och mängder av gym här i Nice. Ja de har öppet hus och lockar de magra fransmannen (hur kan de hålla sig så spinkiga?) in för att bygga lite muskler. 

Jag får samtidigt ångest av de nya klimat rapporterna vs. Trump och förstår att vi alla måste välja vilken väg vi ska vandra. Men idag viftar jag bort oron med den franska flaggan och hejar på för den minskade rökningen, den ökande träning och det stora utbudet av eko-mat.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.